Harppaus autonomiseen siivoukseen

Siivousrobotit tulevat, olemme valmiita!

Siivousrobotit ovat yleistyneet ja tulevat olemaan jatkossa osa siivousta yhä enemmän. Tämä on erittäin hyvä asia.

Muutamia vuosia sitten ilmestyneet ensimmäiset siivousrobotit olivat hieman kankeita. Nyt laitteet ovat kehittyneet teknisemmiksi ja älykkäämmiksi, mikä antaa niille suuremman mahdollisuuden toimia eri kohteissa.

Siivousroboteilla voi oikeasti korvata yhdistelmä- ja lakaisukoneita sekä imureita

Parhaimmillaan siivousrobotit ovat suuremmissa tiloissa, joissa on vapaata lattiapinta-alaa. Robotit tekevät tasaisella laadulla sen mihin ne on ohjelmoitu. On olemassa myös mm. ikkunanpesurobotteja, uima-altaiden pesurobotteja sekä desinfioivia UV-valorobotteja.

Täysin robotit eivät kuitenkaan siivoushenkilökuntaa voi korvata. Pystypintojen ja vaikeasti saavutettavien paikkojen siivous jää edelleen ihmisen tehtäväksi.

– Robotin huolto, ohjaus, opetus sekä siivoustarpeesta ja laatutasosta huolehtiminen ovat siivouksen ammattilaisen tehtäviä jatkossakin. Mutta eihän sitä tiedä mihin asti kehitys myöhemmin etenee, Wash palveluiden toimitusjohtaja Sami Luttinen toteaa.

Miksi siivousrobotti?

Siivoustyön tuottavuuden parannuttua hyöty näkyy suoraan asiakkaalle.

Siivous on kokonaisuus, jossa koneiden, laitteiden, robottien ja ihmisen suorittama työ palvelevat asiakasta mahdollisimman kustannustehokkaasti. Robotiikka tuo säästöjä ihmisen käytettävään työaikaan. Roboteilla voidaan saada suurissa kohteissa jopa kymmenien prosenttien säästö työajassa.

– Robottia ei kuitenkaan välttämättä kannata hankkia joka paikkaan, vaan tulemme katsomaan tarkasti, onko asiakkaalle järkevää tarjota robottia vai olisiko perinteiset siivousmenetelmät sittenkin kustannustehokkaampi tapa toteuttaa siivous, Luttinen kertoo.

Tärkeintä kuitenkin on säästää ihmisen työaikaa vaativimpiin tai muuten haasteellisempiin tehtäviin, ja annetaan koneen tehdä helpommat ja aikaa vievät tehtävät robottimaisella tarkkuudella. Kokonaisuudessaan puhtaustaso nousee, kun työaikaa voidaan käyttää muihin tarpeellisiin työtehtäviin.

Oulun Nallisportissa tenniskenttien puhdistus sujuu öisin Gausium Vacuum 40 – robotilla, eli tuttavallisemmin ”Paavolla”. Osa siivoojan työajasta voidaan käyttää esimerkiksi perussiivousten suorittamiseen.

– Robotti on toiminut erittäin hyvin, jopa paremmin kuin aiemmin käytössä ollut ajettava kone, kertoo Nallisportin toimitusjohtaja Juho Antila.

Roboteissa on erittäin hyvät turvaominaisuudet, ne osaavat väistää edessä olevia objekteja eivätkä ne törmäile seiniin.

Työntekijän näkökulma

Siivousammattilainen voisi kuvitella, että häneltä menee työt alta, mutta niin asia ei kuitenkaan ole.
Robottien tarkoitus on sujuvoittaa siivousta ja tehdä työstä mielekkäämpää.

Esimerkiksi imurointi voi olla todella raskasta ja hidasta tai suuren tilan ajaminen yhdistelmäkoneella voi olla hyvinkin rutiininomaista. Näiden töiden siirtäminen robotille lisää varmasti työssä viihtymistä.

Siivousrobotteja ei siis kannata pelätä, vaan ottaa ne osaksi työyhteisöä!