Marika Kaisto – siivooja

36-vuotias Marika Kaisto palasi takaisin Wash palveluille kokeiltuaan siivousta toisaalla.

”Tulin alkuvuodesta 2016 Wash palveluille töihin ja sain heti vakituisen työn. Parin vuoden päästä päätin kokeilla miltä siivoustyö tuntuu toisessa yrityksessä, mutta veri veti takaisin Wash’lle ja loppuvuodesta 2018 olinkin jo palannut kotiin. Kyllä, kotiin. Siltä Wash palvelut minusta tuntuu.”

Marika oli kokeillut aikoinaan siivoustyötä ja kiinnostus alaa kohtaan oli jäänyt kytemään taustalle. Ala houkutti, koska se työllistää hyvin ja tarjolla on vakituista työtä, mikä tuo varmuutta elämään. Myös alan koulutus- ja etenemismahdollisuudet alkoivat kiinnostaa häntä.

Ennen Wash’lle tuloa Marika työskenteli koulutustaan vastaavissa töissä lääkärikeskuksessa vastaanottosihteerinä. Hän on aiemmilta koulutuksiltaan lähihoitaja ja merkonomi. Siivousalalle Marika vaihtoi, koska pitää siivouksesta ja on ollut oikeastaan aina kiinnostunut erilaisten pintamateriaalien hoidosta ja eri siivousvälineistä ja -aineista myös vapaa-ajallaan.

”Voidaan siis sanoa, että nyt olen kutsumusammatissani”, hän mainitsee.

Marika opiskelikin ensimmäisen työsuhteensa aikana Wash palveluilla laitoshuoltajan ammattitutkinnon oppisopimuskoulutuksena. Tämä sai iloisen ja pirteän ammattilaisen entistä enemmän innostumaan alasta. Hän kertoo parasta siivoustyössä olevan sen, että saa työskennellä itseään kiinnostavien asioiden parissa ja nähdä erilaisia kohteita.

”Siivoustyö on monipuolista, liikkuvaa ja itsenäistä työtä, jossa oma kädenjälki näkyy ja päivä kuluu nopeasti. Kaikista kivointa minusta on päästä tekemään perussiivouksia tai ylläpitosiivouksessa esimerkiksi kokeilemaan uusia koneita ja välineitä. Tunnen tekeväni merkityksellistä työtä ja se tunne on korostunut varsinkin nyt korona-pandemian aikana.”

Mikä on parasta Wash’lla?

”Wash palvelut on ehdottomasti paras työpaikka missä olen ikinä työskennellyt! Työyhteisömme on lämminhenkistä, rentoa väkeä. Tunnen, että Wash’lla saan olla oma itseni ja tukea sekä apua saa aina kun tarvitsee. Työnjohto on helposti lähestyttävä. Jos jotain on mielen päällä niin aina voi soittaa tai käydä juttusilla. Heillä on pitkä kokemus ja koulutus alalta ja he ovat itsekin olleet siivoojina, joten he osaavat ajatella asiat myös meidän työntekijöiden kannalta.”

”Koen, että Wash’lla arvostetaan työntekijöitä ja meitä oikeasti kuunnellaan. Perheyrityksessä kaikesta voidaan helposti neuvotella ja tarpeen vaatiessa tehdä muutoksia nopeastikin. Työnantajan kanssa on mahdollista sopia eri elämäntilanteisiin sopivista työajoista, mikä on helpottanut omaa elämääni todella paljon. Työntekijän toiveet, persoona ja kiinnostuksen kohteet huomioidaan mielestäni hyvin ja työntekijä voi vaikuttaa omien työpäiviensä sisältöön.”

”Käytössämme on hyvät työvälineet ja meille otetaan mielellään kokeiluun uusia koneita ja välineitä. Henkilökuntaa myös kannustetaan kouluttautumaan siivousalalle. Lisäksi minusta on kiva kun meillä on käytössä sähköinen palautekanava, jonka kautta työntekijät voivat jättää yritykselle kehitysehdotuksia ja palautetta – halutessaan myös nimettömänä.”

Koetko, että sinulla on vakaa työpaikka myös esim. nyt koronan tuomana poikkeusaikana? 

Kyllä. Koronan aiheuttama poikkeusaika on tuonut muutoksia omaan sekä muiden työhön, mutta työtä riittää ja mielestäni siivouksen arvostus ja merkitys on vain lisääntynyt tämän tilanteen myötä. 

Marika kehottaa kaikki siivousalasta kiinnostuneet lähtemään rohkeasti kokeilemaan voisiko tämä olla oma juttu. Siivoojan työ on paljon muutakin kuin moppausta ja wc:n pesua – moni on tullut kokeilemaan ja jäänyt alalle pysyvästi.